Do cięcia cesarskiego tak jak do każdej operacji należy się przygotować. Jeżeli decyzja o operacyjnym ukończeniu porodu została podjęta podczas trwania ciąży, powinnaś otrzymać
skierowanie do szpitala wraz z kwalifikacją lekarza położnika na konkretny dzień. Do szpitala należy przyjechać dzień wcześniej, tak aby można było odpowiednio przygotować Cię do
zabiegu. W dniu poprzedzającym cięcie cesarskie dozwolone jest jedzenie i picie do godzin wieczornych, zazwyczaj można jeść do godziny 22 oraz pić do godziny 24. Zostaniesz o
wszystkim poinformowana w momencie przyjęcia na oddział. W dniu zabiegu pozostajemy na czczo. W szpitalu dostaniesz specjalne mydełko, którym powinnaś umyć się w dniu
operacji, zwracając szczególną uwagę na okolica nacięcia powłok brzusznych. Wzgórek łonowy oraz brzuch do okolicy pępka powinien być ogolony. W dniu zabiegu – rano
rutynowo oceniane są podstawowe parametry życiowe – ciśnienie tętnicze, tętno, temperatura ciała oraz wykonywany jest zapis KTG. Tak, aby sprawdzić, czy z maluchem jest wszystko w
porządku. Jeżeli chodzi o dokumentację medyczną, jest to bardzo ważny element. Wymagana jest świadoma zgoda na zabieg, oraz kwalifikacja podpisana przez specjalistę ginekologii. Z
badań laboratoryjnych wymagana jest grupa krwi, aktualna morfologia, elektrolity oraz układ krzepnięcia. Jeżeli Twoje badania są przestarzałe, zostaną one wykonane w dniu
poprzedzającym operację. Przed operacją konieczne jest także nawodnienie dożylne oraz tzw. osłona antybiotykowa – jest to rutynowe postępowanie.
Pytanie pacjentki:
Jak wygląda przygotowanie do cięcia cesarskiego?
Odpowiedź położnej: