To fakt: właściwe jedzenie stymuluje pracę hormonów i zwiększa szanse na zajście w ciążę.
Niewłaściwe przynosi odwrotny skutek. Ciało ludzkie to doskonale zaprogramowany organizm, który ma niezwykłą zdolność leczenia, regeneracji i rozmnażania, trzeba mu na to tylko pozwolić.
Aby poprawić swoją płodność, postaraj się włączyć do swojej diety najwięcej z wymienionych niżej produktów zawierających witaminy, które wspomagają pracę hormonów układu rozrodczego i chronią przed uszkodzeniami DNA i chromosomów.
Zobacz także: Jak naturalnie zwiększyć płodność kobiet i mężczyzn?
Jakie produkty należy włączyć do diety w przypadku starań o ciążę?
-
witamina A i karoteny
Witamina A to inaczej retinol. Znajduje się w wątrobie zwierzęcej, jajkach i nabiale. Formą witaminy A, która znajduje się w pokarmach pochodzenia roślinnego jest prowitamina A, czyli beta-karoten. Jej źródłem są pomarańczowe warzywa i owoce, jak na przykład: dynia, szpinak, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa i groszek zielony, brzoskwinie, morele. Witamina A rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego żeby można było ją przyswoić z warzyw potrzebna jest obecność na przykład oliwy z oliwek lub orzechów. Witamina A i karotenoidy to silne antyoksydanty, które chronią organizm, odpierając atak wolnych rodników. Wolne rodniki o reaktywne formy tlenu, do których powstawania przyczyniają się między innymi zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie czy substancje chemiczne w pożywieniu. Przyśpieszają proces starzenia oraz są powodem wielu chorób, w tym nowotworowych a także mogą przeszkadzać w zajściu w ciążę. Nadmiar witaminy A pochodzącej ze źródeł odzwierzęcych może zaburzać pracę wątroby, wywołując zatrucia i silne bóle głowy, natomiast beta-karotenu, czyli „roślinnej witaminy A”, nie można przedawkować.
Produkty z wysokim przelicznikiem prowitaminy A (alfa-karoten, beta-karoten):
- chińska kapusta bok choy,
- kapusta,
- czerwona papryka,
- marchew,
- mangold (czerwony burak podobny do botwiny),
- zielona papryka,
- szparagi,
- kapusta włoska liściasta,
- brokuły,
- groszek,
- dynia.
Wchłanianie prowitaminy A wspomagają: witamina E, cynk, witamina C, obecność tłuszczu.
Możliwe objawy niedoboru: suchość skóry i oczu, bezsenność, zmęczenie, trądzik, plamki żółte w okolicach oczu, infekcje, owrzodzenia jamy ustnej.
Zobacz także: Czy wysoki poziom prolaktyny może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę?
-
witamina C
Ma wiele zalet, a najbardziej znana jest ze wzmacniania układu immunologicznego. Dodatkowo witamina C jest niezbędna w syntezie kolagenu, głównego białka tkanki łącznej, która scala komórki, co pomaga zarodkowi zagnieździć się macicy. Zespół dr Linusa Paulina, laureata nagrody Nobla z Chemii, zaleca przyjmować ponad 1 gram witaminy C dziennie. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i wrażliwa na działanie światła oraz wysokich temperatur. Chcąc zachować jej jak najwięcej w warzywach, należy gotować je na parze i to bardzo krótko. A najlepiej jeść je na surowo.
Produkty z wysokim przelicznikiem witaminy C (kwas askorbinowy, rozpuszczalna w wodzie):
- truskawki,
- maliny,
- porzeczka (zwłaszcza czarna),
- aronia,
- cytryny,
- pomarańcze,
- grejpfruty,
- kiwi,
- żurawina,
- natka pietruszki,
- pomidory,
- papryka (szczególnie czerwona),
- brokuły,
- dzika róża.
Wchłanianie witaminy C wspomagają: bioflawonidy, witaminy z grupy B, witamina E.
Możliwe objawy niedoboru: podatność na przeziębienia i zapalenie oskrzeli, bóle stawów, apatia, złe trawienie, krwawienie dziąseł, tendencja do powstawania siniaków, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, upośledzenie czynności nadnerczy, ogólny spadek odporności.
Zobacz także: Co powinna suplementować kobiet ciężarna?
-
witamina E
Zwana jest witaminą młodości, bo spowalnia procesy starzenia. Wzmacnia błony komórkowe zwłaszcza układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, komórek mięśniowych. Osoby dorosłe powinny przyjmować od 8 do 10 miligramów witaminy E dziennie. Podobnie jak witamina A, witamina E, magazynuje się w organizmie i nadmiar może być szkodliwy. Słabe przyswajanie tłuszczów może prowadzić do niedoboru tego związku.
Produkty z wysokim przelicznikiem witaminy E (tokoferol, rozpuszczalna w tłuszczach):
- oleje roślinne tłoczone na zimno,
- tran,
- orzechy,
- nasiona,
- kiełki pszenicy,
- rośliny strączkowe,
- warzywa o ciemnozielonych liściach,
- jaja,
- pełne zboża,
- brązowy ryż,
- mleko,
- lucerna,
- mniszek,
- pokrzywa,
- morszczyn,
- soja.
Wchłanianie witaminy E wspomagają: witamina C, selen, cynk, miedź, fosfor, obecność tłuszczu.
Możliwe objawy niedoboru: spadek libido, zaburzenia miesiączkowania, osłabienie nerwowo-mięśniowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia układu trawienia.
Zobacz także: Przegląd wybranych preparatów na poprawę męskiego nasienia.
-
witaminy z grupy B
Pokarmowe źródła witamin z grupy B:
- witamina B 1: drożdże, mięso czerwone, mięso drobiowe, warzywa strączkowe (np. fasola, soja, bób, soczewica), kasza gryczana, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, niełuskane ziarno pszenicy, kiełki zbożowe, nasiona słonecznika, orzechy, ryby,
- witamina B 3: drożdże, otręby pszenne, mięso wieprzowe, cielęce i wołowe, drób, orzeszki ziemne, tłuste ryby morskie,
- witamina B 6: zarodki i otręby pszenne, mięso, makrela, łosoś, fasola, kasza gryczana,
- witamina B9 (inaczej kwas foliwy): zielone warzywa liściaste, sezam, kiełki pszenicy, drożdże piwne, soczewica, orzechy, nasiona, produkty mleczne, pełne ziarna, łosoś, tuńczyk, tuńczyk, warzywa strączkowe i korzeniowe.
Wchłanianie witaminy kwasu foliowego wspomagają: witaminy z grupy B, zwłaszcza B 12
Możliwe objawy niedoboru: anemia, przedwczesne siwienie, problemy z pamięcią, lęk, stany depresyjne.
Zobacz także: Czy kwas foliowy można przedawkować?
Bibliografia:
- „Czas na dziecko. Poradnik dla dojrzałych mam”, Claudia Spahr, wyd. Septem
- „Zawalcz o swoją odporność. Poznaj dietę, dzięki której dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia pierwiastków”, wyd. Edycja
- „Dieta na superodporność”, wyd. Edycja